Histaminová intolerance - Co nejíst? Co jíst? Jak ji léčit?

Histaminová intolerance - co nejíst, co jíst a jak ji léčit?

Pojem histaminová intolerance začal být v posledních letech celkem známý a zdá se, že tímto onemocněním trpí stále více lidí. O co vlastně jde? Co je to ten histamin, proč ho někdo netoleruje … a co s tím mohou mít společné naše střeva?

Histamin je zcela přirozená, v těle se vyskytující molekula, která je důležitá pro opravdu velké množství tělesných funkcí. V imunitním systému je důležitým hráčem při alergických reakcích a při poranění, v mozku ovlivňuje přenos signálů a v žaludku spouští uvolnění žaludeční kyseliny, důležité pro trávení. Tak jak je to však v životě se vším – všeho moc škodí. Zvýšené množství histaminu se může například projevit jako alergická vyrážka bez zjevné příčiny, v mozku zase může způsobit útlum projevující se únavou a v žaludku zvýšenou produkcí kyseliny a tedy pálením žáhy a s ním spojenou bolestí břicha.

Jak to že ho je hodně?

Histamin, jakož i histidin, aminokyselina z níž vzniká histamin, se nacházejí ve velkém množství potravin. Naše tělo si však za normálních podmínek reguluje hladinu histaminu v těle a zabraňuje jeho zvýšeným hladinám pomocí speciálních enzymů, zejména diaminooxidázy (DAO), které ho odbourávají. Histaminová intolerance vzniká, když tyto enzymy nefungují správně a hladina histaminu se tak může zvyšovat. Důvodů poruchy jejich funkce může být několik:

  • Střevní onemocnění jako zánětlivá onemocnění střeva (IBD), syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva (SIBO) nebo tzv. syndrom děravého střeva – při těchto onemocněních dochází k poškození nebo oslabení funkce střevních buněk, v nichž se ve velké míře nacházejí enzymy rozkládající histamin přijímaný z potravy
  • Některá léčiva nebo potraviny mohou blokovat funkci nebo produkci zmíněných enzymů nebo zvyšovat uvolňování histaminu v těle – mezi léčiva patří např. kys. acetylsalicylová (Aspirin), diklofenak nebo některá antibiotika, potravinám se budeme speciálně věnovat v dalším článku
  • Jiné faktory – genetické poruchy, těžká poranění, onemocnění jater, nedostatek vitaminu B6 nebo zinku, chronický stres, teplotní extrémy, alkohol…

Jak se projevuje?


Několik příznaků je velmi podobných příznakům alergie. Jejich výskyt a intenzita se mohou u
lidí lišit. Mezi nejčastější příznaky však patří:

  • Bolesti hlavy až migrény
  • Únava
  • Zažívací problémy
  • Nevolnost a zvracení
  • Vyrážka, kopřivka, zarudnutí, svědění na pokožce
  • Výtok z nosu nebo ucpaný nos
  • Zarudlé, svědící nebo slzící oči
  • Kýchání
  • Poruchy menstruačního cyklu


Při závažnější histaminové intoleranci může docházet k:

  • Vysoký nebo nízký tlak, poruchy srdečního rytmu
  • Křeče v břiše
  • Otoky různých částí těla, např. rty, oči
  • Úzkost a poruchy spánku
  • Závratě
  • Tremor (třes)

Diagnostika


Příznaky histaminové intolerance mohou být opravdu velmi variabilní a často podobné se
spoustou jiných podobných onemocnění, potravinových alergií nebo intolerancí. Z tohoto
důvodu může být diagnostika na základě symptomů nepřesná.

Nejdůležitějším laboratorním vyšetřením je monitorování aktivity DAO v krevním séru.
Vhodné je také vést tzv. potravinový deník a sledovat, které potraviny zhoršují symptomy.

Histaminová intolerance je způsobena nedostatečným
odbouráváním histaminu, což je zapříčiněno nedostatkem nebo slabší účinností jeho
degradačních enzymů (DAO). Jedním ze zaručených způsobů jak předejít nepříjemným
příznakům nadměrného množství histaminu v těle je vyhýbání se potravinám s jeho obsahem,
potravinám, které podporují jeho uvolňování nebo obsahují složky, které zatěžují s DAO.

Potraviny s vyšším obsahem histaminu:

• Alkohol - zejména víno, pivo

• Některé druhy zeleniny - lilek, avokádo, špenát ...

• Zavařované nebo konzervované potraviny

• Vyzrálé sýry - čedar, parmazán ...

• Uzené maso - salám, šunka, párky ...

• Dary moře - ústřice, krevety, krabi ...

• Některé luštěniny - zejména sójové boby, hrášek, červené fazole

• Některé ořechy - vlašské, arašídy, kešu ...

• Fermentované potraviny - zejména kyselé zelí, kimchi, kefír ...

Potraviny způsobující zvýšené uvolňování histaminu v těle:

• Alkohol

• Citrusy - citrony, limetky, pomeranče ...

• Kakao a čokoláda

• Vlašské ořechy a arašídy

• Papája, ananas, švestky, kiwi, banány

• Luštěniny

• Rajčata

• Většinaoctů

• Aditiva -benzoany, glutamát, potravinová barviva ...

Potraviny blokující DAO enzym:

• Alkohol

• Černý čaj

• Energetické drinky

• Čaj maté

Tento seznam je opravdu dlouhý a ani zdaleka není kompletní, zcela eliminovat příjem histaminu z potravy není reálné. Pomoci však může konzumace potravin s jeho nižším obsahem, jako např.:

• Čerstvé maso

• Necitrusové ovoce

• Vajíčka

• Bezlepkové obiloviny - quinoa nebo rýže

• Mléčné náhrady - kokosové mléko, mandlové mléko

• Čerstvá zelenina, kromě dříve zmíněných

• Olivový olej

K dietě mohou také pomoci výživové doplňky s obsahem DAO. Pokud se užijí před jídlem s obsahem histaminu, mohou snížit projevy intolerance.

Probiotika?

Jelikož je histaminová intolerance často doprovázena onemocněními trávícího traktu, které jsou spojeny s narušením střevní mikrobioty (IBD, SIBO, syndrom děravého střeva …) pokud jste četli naše blogy, určitě vás hned napadly probiotika, jako možnost léčby. Odpověď? Ano i ne.

Je třeba si uvědomit, že probiotické bakterie jsou od sebe extrémně odlišné. To, co dělá jeden
kmen daného druhu, nemusí dělat jiný kmen. U různých probiotických bakterií tak byly popsány různé účinky ohledně jejich vztahu k histaminu:


• některé jsou schopny jej produkovat
• některé ho rozkládají
• některé nemají žádný vliv na histamin


Jelikož existuje velké množství kmenů bakterií, často se nezná, jaký je jejich vztah k histaminu.
Podle studií na jiných kmenech daného druhu však můžeme teoreticky předpokládat, které by
mohly být prospěšné a které ne.


Mezi rizikovější, tedy potenciálně spíše neprospěšné a produkující histamin můžeme zařadit ty, které se podílejí na kvašení jogurtů nebo jiných fermentovaných potravin. Jde tedy především o kmeny druhů Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus.


Naopak schopnost degradovat histamin je teoretický možný u kmenů druhů Lactobacillus
rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis či
Bifidobacterium longum.

Časté dotazy

Závěr

Tak jako jsou od sebe odlišné jednotlivé bakterie, stejně se odlišujeme i my lidé. Proto každému může pomoci něco jiného, jedna složka potravy nebo probiotika může někomu pomoci, někomu uškodit a u někoho zase nemít vůbec žádný vliv. Histaminová intolerance je jedno z onemocnění, se kterým se musíte naučit žít a postupně poznávat, co vám pomáhá a co ne. Postupným zkoušením určitě přijdete na to, co je pro vás nejlepší.

Zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490952

https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance

https://www.optibacprobiotics.com/uk/professionals/latest-research/general-health/which-probiotic-for-histamine-intolerance