Rychlé občerstvení, známé jako fast food, se v posledních letech stalo nedílnou součástí moderního životního stylu nás všech. Každodenní rychlý způsob života, řada povinností a s tím spojený nedostatek času na přípravu jídel doma spolu se snadnou dostupností fast food restaurací přispěly k jejich masivnímu rozšíření po celém světě. K popularitě přispívají také marketingové kampaně, široký výběr jídel a lákavá cena. Přestože fast foody jsou oblíbené pro svou rychlost a pohodlnost, jejich pravidelná konzumace s sebou přináší řadu zdravotních rizik.
Zdravá strava má být racionální a vyvážená. I když konzumujeme pravidelně vyváženou stravu, přece jen každý známe ohromující chuť mnoha fast foodů a občas si jej prostě dopřejeme. Problém nastává, pokud je preferování nevyvážené stravy pravidelné. V 70. letech 20. století konzumoval průměrný dospělý Američan (ve věku 18-65 let) fast food méně než 10 % dní v roce. Do let 2017-2018 se tento podíl zvýšil na 40,7 % dní v roce. Mezi Američany ve věku 12-39 let v tomto období konzumovalo fast food denně 45,7 %. Problém není jen u Američanů, studie ukazují obrovský nárůst v Číně, Jižní Africe i Německu.
Říká se, že fast food není o nic lepší než jiná nevhodná jídla, ale hlavní otázka je: Způsobuje tyto problémy samotný fast food, nebo je problém v tom, že lidé, kteří jedí fast food, mají obecně nezdravou stravu? Jak fast foody ovlivňují trávení a celkové zdraví nejen trávicího systému?
Nadměrná konzumace kalorií, tuků, cukrů
Fast foody jsou známé svým vysokým obsahem kalorií, které tělo nedokáže využít k energii, začnou se ukládat ve formě tuku, což může způsobit přibývání na váze a vést k obezitě. Nejoblíbenější jídla jako hamburgery, hranolky, pizza, sladké nápoje jsou kombinací nasycených tuků, cukrů a velkých porcí. Často obsahují vysoké množství nasycených tuků a trans-tuků, které mohou zvýšit hladinu „špatného cholesterolu“ (LDL) v krvi a snížit hladinu „dobrého cholesterolu“ (HDL), což vede ke zvýšenému riziku srdečních onemocnění. Vysoký obsah tuků také zpomaluje trávení a vyvolává pocit tíže. To zná každý z nás, když si dá velmi chutné mastné jídlo. Mnohé fast foody obsahují vysoké množství přidaných cukrů, které přispívají k nadměrnému příjmu kalorií bez živin, což může vést k rychlému nárůstu či k trávicím problémům - nadýmání, plynatost, průjmy. Výborná slaná chuť je tvořena nadměrnou solí, což může přispět k zadržování vody a zvýšenému krevnímu tlaku. Rizika spojovaná s obezitou jsou známa již dlouhá léta, ať už cukrovka typu II., vysoký krevní tlak, problémy s klouby nebo zažívací potíže (například reflux).
Nedostatek vlákniny
Dalším problémem, pokud naši stravu tvoří ve velké míře strava z fast food řetězců je nedostatek vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení. Nedostatek vlákniny může vést k problémům s vyprazdňováním, zácpou, nadýmáním, plynatostí, hemeroidy a imunitou. Dalším problémem je, že sice jsou tato jídla velmi chutná, ale obvykle velmi chudá i na základní živiny, jako jsou vitamíny a minerály.
Poruchy mikrobiomu a snížená rozmanitost bakterií
Mikrobiom, tajná zahrada našeho těla, kde žije nespočet mikroorganismů v harmonii. Tyto drobné bytosti, ukryté v našich střevech, jsou neviditelnými strážci našeho zdraví, kteří svou přítomností vytvářejí pro nás životně důležité prostředí. Nezdravá jídla mohou narušit tuto rovnováhu, což vede k disbióze, nepříznivému stavu, kde se zdravé bakterie nahrazují škodlivými. Tento stav může způsobit zažívací problémy, záněty a oslabit imunitní systém. Podpořte zdraví střev dávkou deset tisíc bakterií v jednom shotu Symprove.
Narušení bariérových funkcí
Nevhodná jídla mohou oslabovat střevní bariéru, což vede k propustnému střevu, stavu, při kterém dochází k oslabení a zhoršení funkce střevní stěny, která za normálních okolností slouží jako ochranná bariéra mezi střevním obsahem a zbytkem těla. To umožňuje toxinům a neúplně stráveným potravinám proniknout do krevního oběhu, na což tělo reaguje jako na vetřelce a spouští zánětlivé reakce. Tyto chronické záněty mohou časem přispět k různým zdravotním problémům, včetně autoimunitních onemocnění, alergií, ale také problémů se zažíváním a celkovou imunitou. Navíc, propustné střevo je často spojeno se zhoršením stavu střevního mikrobiomu, což dále zhoršuje zdraví střeva a může vést k celkové nerovnováze v těle.
Zvýšené riziko zánětů
Problém, který si málokdo uvědomuje, je vliv stravy bohaté na zpracované potraviny a nezdravé tuky na zvýšení hladiny zánětlivých markerů. Zánět lokalizovaný ve střevě může vést k dlouhodobým trávicím poruchám, jako je například syndrom dráždivého tračníku (IBS). Chronický zánět je navíc spojen s mnoha dalšími zdravotními problémy.
Psychické zdraví a závislost na fast foodech
Psychika člověka je často temná komnata, o které se moc nemluví. Poslední roky se přichází na to, že nadměrný pravidelný příjem fast foodů může mít negativní vliv na psychické zdraví a být spojen se zvýšeným rizikem deprese a úzkosti. Kromě toho může zhoršit kvalitu spánku, což dále snižuje celkovou pohodu a duševní zdraví. Další otázkou, kterou se někteří autoři začínají zabývat je: Mohou být fast foody návykové? Jsou navrženy tak, aby byly velmi chutné, což může vést k častému a nadměrnému stravování. Tyto potraviny často obsahují přísady, které stimuluje chuť k jídlu a vytvářejí pocit potěšení, což může vytvořit návyk, který je obtížné překonat.
Nic není dobré, nic není špatné. Stejně to platí i ve stravování. Kdybychom jedli jen zeleninu, protože je zdravá, naše tělo by mělo zdravotní problémy. Proto je důležité si uvědomit, že i fast foody jsou zde pro nás lidi. Neměly by však tvořit zásadní část našeho stravování, jak ukazují čísla studií. Pokud si sami uvědomujeme, že nezdravé jídlo tvoří vysoké procento našeho běžného stravování, je důležité s tím něco udělat. Pomalými, postupnými kroky, i když to může být náročné.
Jak si poradit se závislostí na fast foodu
- Nemusíte přestat hned. Zkuste postupně omezovat návštěvy svého oblíbeného fast foodu.
- Připravte si doma zdravé verze oblíbených jídel, třeba domácí burger.
- Noste s sebou svačinu nebo oběd – pomůže vám to odolat rychlým a nezdravým alternativám.
- Zaměřte se na kvalitu potravin. Čím výživnější jídlo, tím menší chuť budete mít na fast food.
- Zapojte své blízké. Vydat se na tuto změnu společně s rodinou nebo přáteli vám dodá motivaci a podpoříte své zdraví navzájem.