Nezapomeňte, že ke sváteční pohodě patří nejen plný žaludek, ale především spokojené trávení. Právě tam to všechno začíná.
Nejčastější potravinové alergeny v cukroví
Mléko
Mléko je jedním z nejčastějších potravinových alergenů, který se nachází nejen v čerstvém mléku, ale také v jiných mléčných výrobcích jako jsou sýry, jogurty, máslo nebo smetana. Kromě alergie na mléčnou bílkovinu je běžná i intolerance laktózy, což znamená, že někteří lidé nedokážou trávit mléčný cukr a vyhýbají se tak všem mléčným produktům.
Vejce
Vejce se využívají ve velkém množství potravin, včetně pečiva, omáček, majonézy nebo těstovin. Alergie na vejce bývá častá u dětí, ale někdy přetrvává i do dospělosti. Lidé s touto alergií musí být opatrní, protože vaječné bílkoviny se mohou objevit i v potravinách, kde by je nečekali.
Pšenice
Pšenice, základní složka mouky, je klíčovou surovinou v pečivu, těstovinách a cereáliích. Lidé s alergií na pšenici nebo celiakií (nesnášenlivostí lepku) musí přejít na bezlepkové alternativy, které se dnes naštěstí již poměrně běžně nabízí.
Ořechy
Ořechy, ať už jde o arašídy, mandle, lískové nebo vlašské ořechy, se často objevují v cukroví, sladkostech nebo třeba cereálních směsích. Alergie na ořechy bývá závažná a může způsobit i silné reakce. Je proto nutné číst složení potravin pečlivě a volit pokrmy, které ořechy neobsahují.
Přečtěte si také: Mikrobiom a alergie: Jakou roli hrají bakterie v našich střevech?
Jak tyto potraviny v kuchyni nahradit?
Pokud musíme (nebo chceme) vařit bez výše zmíněných alergenů, nemusíme věšet hlavu. Jednotlivé potraviny můžeme dnes poměrně lehko nahradit. Existuje mnoho alternativ, díky kterým se nemusíme vzdát ani svých oblíbených osvědčených receptů.
Mléko lze snadno nahradit rostlinnými alternativami, jako je mandlové, kokosové, ovesné nebo rýžové mléko. Pro krémovější konzistenci, například do dezertů, se hodí právě kokosové mléko nebo sójová smetana. Někomu může také vyhovovat mléko kozí namísto kravského.
Vejce lze při pečení nahradit různými způsoby podle účelu. Pokud v receptu potřebujeme vejce jako pojivo, můžeme použít lžičku chia nebo lněného semínka namočeného ve vodě. Banán nebo jablečné pyré jsou skvělou náhradou pro sladká těsta, dodají jim sladkost a vlhkost.
Místo pšeničné mouky lze použít mouky bez lepku, například rýžovou, kukuřičnou, pohankovou nebo mandlovou mouku. Při pečení je často nejlepší použít směs více druhů mouk, aby se docílilo správné struktury. V obchodech jsou dnes k dostání i hotové bezlepkové směsi, které se dobře hodí na pečivo a dezerty.
Pokud je potřeba nahradit ořechy v receptu, mohou posloužit třeba slunečnicová nebo dýňová semínka, která dodají podobnou strukturu, aniž by přidávala silnou chuť.
Cukroví pro alergiky, které stojí za vyzkoušení
Samozřejmě přicházíme i s inspirací na recepty na vánoční cukroví pro alergiky, které za nás určitě stojí za vyzkoušení. Pro vyhledávání receptů pro alergiky můžeme doporučit stránku Pro Alergiky, kde najdete receptů mnohem více.
Jáhlové kuličky s kokosem
Tohle cukroví je naprosto ideální snad pro všechny alergiky. Neobsahuje totiž lepek ani vejce a lze ho snadno upravit tak, aby byl i bez kravského mléka ořechů!
Co budete potřebovat
200 g jáhel
150 g másla
100 ml mléka
100 g strouhaného kokosu
100 g rozinek
1 lžička skořice
150 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
strouhaný kokos nebo čokoláda na obalování
Jak na to
Rozinky s kokosem zalijte vroucí vodou a nechte stranou. Jáhly nejprve spařte, properte a sceďte, poté je vařte v osolené vodě asi 20 minut bez míchání. Do uvařených jáhel přidejte máslo, mléko, kokos, rozinky a vanilkový cukr a vše dobře promíchejte, aby vznikla vláčná hmota. Po částečném vychladnutí směs tvarujte do malých kuliček, které můžete obalit v kokosu a podle chuti dovnitř vložit mandli.
Marokánky
Marokánky se řadí mezi méně tradiční české cukroví, za to ale potěší rychlostí přípravy a tyhle také nízkým obsahem alergenů.
Co budete potřebovat
200 ml rýžové šlehačky
80 g třtinového cukru
16 g rýžové mouky hladké
150 g směsi: bílé burisony, sušené ovoce - brusinky, meruňky, rozinky, datle atd.
Jak na to
Šlehačku, mouku a cukr vaříme v rendlíku, dokud nevznikne hustá kaše. Do ní přimícháme burisony a sušené ovoce. Na plech s pečicím papírem klademe malé hromádky těsta. Pečeme na 200–220 °C asi 15 minut, dokud nejsou zlatavé.