Vliv teploty na střevní mikrobiom

Vliv teploty na střevní mikrobiom

Sisyfos byl v řecké mytologii hrdina, který za trest kutálel v podsvětí balvan do kopce za oklamání bohů a smrti. Před dotlačením balvanu na samotný vrchol se však balvan vždy skutálel na začátek kopce. Vrchol kopce se s trochou fantazie dá považovat za pomyslný bod zvratu.

Bod zvratu sice není novým, ale čím dál tím častěji skloňovaným pojmem při tématu globálního oteplování. Představuje práh, jehož překročení způsobí velké změny v zemském klimatickém systému. Pokud by Sisyfos dotlačil balvan na vrchol kopce, stačila by už jen minimální síla a balvan by se začal řítit dolů s narůstající rychlostí. Podobným způsobem se popisuje globální oteplování podstupující relativně malé teplotní nárůsty, které se však kumulují a v konečném důsledku mohou způsobit rozsáhlé změny životního prostředí.

Které faktory vnějšího prostředí ovlivňují složení střevního mikrobiomu?

Mezi faktory ovlivňující složení střevního mikrobiomu patří zdravá životospráva, věk, způsob, jakým byl člověk porozen, jeho genetická výbava, případné užívání antibiotik a vlastnosti vnějšího prostředí, mezi které patří i teplota prostředí.

Jak souvisí teplota vnějšího prostředí se střevními bakteriemi?

Dosud nebyly publikované studie objasňující vliv tělesné teploty na složení střevního mikrobiomu v lidské populaci. Navzdory tomu existují studie demonstrující změny střevního mikrobiomu na různých organismech. V jedné ze studií prováděných na myších bylo zjištěno, že střevní mikrobiom myší chovaných při teplotě 22 °C zvýšil poměr bakterií Firmicutes k Bacteroides, změnila se imunitní odpověď myšího organismu na bakteriální toxiny a přibylo zápalových reaktantů v těle myší v porovnání s myšmi chovanými při teplotě 30 °C 1.

Na narůstající teplotu v oceánech se adaptovaly i ryby a ježovky, kterým pravděpodobně střevní mikrobiom pomáhá přečkat teplotní extrémy2.

Vliv teploty na střevní mikrobiom

Zdroj: Unsplash

Lidský organismus při zvýšené teplotě prostředí mění poměr překrvení orgánů a například krev zásobující střeva je dočasně přesměrovaná do kůže, kde se termoregulačními mechanismy ochlazuje. Tělesná teplota je regulovaná v úzkém rozmezí a v průměru se pohybuje okolo hodnoty 37 °C. Na prstech na nohách je dokonce možné naměřit fyziologickou teplotu 24 °C.

Experimentální evidence hypertermickými testy se z etického hlediska přímo u lidí získává náročně, a proto není mechanismus jakým teplota ovlivňuje střevní mikrobiom dostatečně objasněn.

Co ale jasné je, je účinnost, s jakou Symprove dokáže dopravit dostatečné množství bakterií do našeho trávicího traktu. Bakterie mají, jako každá živá buňka, určité teplotní optimum nebo rozmezí, ve kterém se jim dobře daří. Symprove díky své technologii podložené několika studiemi3 dbá na životaschopnost bakterií od jejich vzniku až po konzumaci, a tím maximalizuje příznivý účinek na zdravotní stav člověka.

Na závěr je vhodné připomenout Sisyfose, který před sebou ještě stále tlačí balvan na vrchol kopce. Pomalu, ale jistě se teplota na Zemi zvyšuje a studií zabývajících se mechanismem, jak teplota působí na náš mikrobiom, bude v budoucnosti přibývat. Už teď je však pravděpodobné, že střevní mikrobiom je teplotou ovlivňován.

Podstatné je však to, že užívání produktu Symprove pomáhá udržovat rozmanitou diverzitu střevního mikrobiomu, a že nesmíme dovolit Sisyfovi dotlačit balvan na vrchol kopce.

Vliv teploty na střevní mikrobiom

Zdroj: Unsplash

Literatura:

1Giles DA, Moreno-Fernandez ME, Stankiewicz TE, et al. Thermoneutral housing exacerbates nonalcoholic fatty liver disease in mice and allows for sex-independent disease modeling . Nat Med. 2017;23(7):829-838. doi:10.1038/nm.4346

2eLife. Tropical fish adapt to cold temperatures in coordination with their microbiome. ScienceDaily . . Available from: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/ 11/181120125843.htm

3 http://bioscience.symprove.sk/index.php/co-je-symprove/