Pojem histaminová intolerance začal být v posledních letech celkem známý a zdá se, že tímto onemocněním trpí stále více lidí. O co vlastně jde? Co je to ten histamin, proč ho někdo netoleruje, a co s tím mohou mít společné naše střeva?
Histamin je zcela přirozená, v těle se vyskytující molekula, která je důležitá pro opravdu velké množství tělesných funkcí. V imunitním systému je důležitým hráčem při alergických reakcích a při poranění, v mozku ovlivňuje přenos signálů a v žaludku spouští uvolnění žaludeční kyseliny, důležité pro trávení. Tak jak je to však v životě se vším – všeho moc škodí. Zvýšené množství histaminu se může například projevit jako alergická vyrážka bez zjevné příčiny, v mozku zase může způsobit útlum projevující se únavou a v žaludku zvýšenou produkcí kyseliny a tedy pálením žáhy a s ním spojenou bolestí břicha.
Jak to, že ho je hodně?
Histamin, jakož i histidin, aminokyselina z níž vzniká histamin, se nacházejí ve velkém množství potravin. Naše tělo si však za normálních podmínek reguluje hladinu histaminu v těle a zabraňuje jeho zvýšeným hladinám pomocí speciálních enzymů, zejména diaminooxidázy (DAO), které ho odbourávají. Histaminová intolerance vzniká, když tyto enzymy nefungují správně a hladina histaminu se tak může zvyšovat. Důvodů poruchy jejich funkce může být několik:
- Střevní onemocnění jako zánětlivá onemocnění střeva (IBD), syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva (SIBO) nebo tzv. syndrom děravého střeva – při těchto onemocněních dochází k poškození nebo oslabení funkce střevních buněk, v nichž se ve velké míře nacházejí enzymy rozkládající histamin přijímaný z potravy
- Některá léčiva nebo potraviny mohou blokovat funkci nebo produkci zmíněných enzymů nebo zvyšovat uvolňování histaminu v těle – mezi léčiva patří např. kys. acetylsalicylová (Aspirin), diklofenak nebo některá antibiotika, potravinám se budeme speciálně věnovat v dalším článku
- Jiné faktory – genetické poruchy, těžká poranění, onemocnění jater, nedostatek vitaminu B6 nebo zinku, chronický stres, teplotní extrémy, alkohol…
Jak se histaminová intolerance projevuje?
Několik příznaků je velmi podobných příznakům alergie. Jejich výskyt a intenzita se mohou u lidí lišit. Mezi nejčastější příznaky však patří:
- Bolesti hlavy až migrény
- Únava
- Zažívací problémy
- Nevolnost a zvracení
- Vyrážka, kopřivka, zarudnutí, svědění na pokožce
- Výtok z nosu nebo ucpaný nos
- Zarudlé, svědící nebo slzící oči
- Kýchání
- Poruchy menstruačního cyklu
Při závažnější histaminové intoleranci může docházet k:
- Vysoký nebo nízký tlak, poruchy srdečního rytmu
- Křeče v břiše
- Otoky různých částí těla, např. rty, oči
- Úzkost a poruchy spánku
- Závratě
- Tremor (třes)
Diagnostika
Příznaky histaminové intolerance mohou být opravdu velmi variabilní a často podobné se spoustou jiných podobných onemocnění, potravinových alergií nebo intolerancí. Z tohoto důvodu může být diagnostika na základě symptomů nepřesná.
Nejdůležitějším laboratorním vyšetřením je monitorování aktivity DAO v krevním séru. Vhodné je také vést tzv. potravinový deník a sledovat, které potraviny zhoršují symptomy.
Histaminová intolerance je způsobena nedostatečným odbouráváním histaminu, což je zapříčiněno nedostatkem nebo slabší účinností jeho degradačních enzymů (DAO). Jedním ze zaručených způsobů jak předejít nepříjemným příznakům nadměrného množství histaminu v těle je vyhýbání se potravinám s jeho obsahem, potravinám, které podporují jeho uvolňování nebo obsahují složky, které zatěžují s DAO.
Potraviny s vyšším obsahem histaminu:
- Alkohol – zejména víno, pivo
- Některé druhy zeleniny – lilek, avokádo, špenát
- Zavařované nebo konzervované potraviny
- Vyzrálé sýry – čedar, parmazán
- Uzené maso – salám, šunka, párky
- Dary moře – ústřice, krevety, krabi
- Některé luštěniny – zejména sójové boby, hrášek, červené fazole
- Některé ořechy – vlašské, arašídy, kešu
- Fermentované potraviny – zejména kyselé zelí, kimchi, kefír
Potraviny způsobující zvýšené uvolňování histaminu v těle:
- Alkohol
- Citrusy – citrony, limetky, pomeranče
- Kakao a čokoláda
- Vlašské ořechy a arašídy
- Papája, ananas, švestky, kiwi, banány
- Luštěniny
- Rajčata
- Většinaoctů
- Aditiva -benzoany, glutamát, potravinová barviva
Potraviny blokující DAO enzym:
- Alkohol
- Černý čaj
- Energetické drinky
- Čaj maté
Tento seznam je opravdu dlouhý a ani zdaleka není kompletní, zcela eliminovat příjem histaminu z potravy není reálné. Pomoci však může konzumace potravin s jeho nižším obsahem, jako například:
- Čerstvé maso
- Necitrusové ovoce
- Vajíčka
- Bezlepkové obiloviny – quinoa nebo rýže
- Mléčné náhrady – kokosové mléko, mandlové mléko
- Čerstvá zelenina, kromě dříve zmíněných
- Olivový olej
K dietě mohou také pomoci výživové doplňky s obsahem DAO. Pokud se užijí před jídlem s obsahem histaminu, mohou snížit projevy intolerance.
Zdroj: Canva.com
Probiotika?
Jelikož je histaminová intolerance často doprovázena onemocněními trávícího traktu, které jsou spojeny s narušením střevní mikrobioty (IBD, SIBO, syndrom děravého střeva) pokud jste četli naše blogy, určitě vás hned napadly probiotika, jako možnost léčby. Odpověď? Ano i ne.
Je třeba si uvědomit, že probiotické bakterie jsou od sebe extrémně odlišné. To, co dělá jeden kmen daného druhu, nemusí dělat jiný kmen. U různých probiotických bakterií tak byly popsány různé účinky ohledně jejich vztahu k histaminu:
- některé jsou schopny jej produkovat
- některé ho rozkládají
- některé nemají žádný vliv na histamin
Jelikož existuje velké množství kmenů bakterií, často se nezná, jaký je jejich vztah k histaminu. Podle studií na jiných kmenech daného druhu však můžeme teoreticky předpokládat, které by mohly být prospěšné a které ne.
Mezi rizikovější, tedy potenciálně spíše neprospěšné a produkující histamin můžeme zařadit ty, které se podílejí na kvašení jogurtů nebo jiných fermentovaných potravin. Jde tedy především o kmeny druhů Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus.
Naopak schopnost degradovat histamin je teoretický možný u kmenů druhů Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis či Bifidobacterium longum.
Závěr
Tak jako jsou od sebe odlišné jednotlivé bakterie, stejně se odlišujeme i my lidé. Proto každému může pomoci něco jiného, jedna složka potravy nebo probiotika může někomu pomoci, někomu uškodit a u někoho zase nemít vůbec žádný vliv. Histaminová intolerance je jedno z onemocnění, se kterým se musíte naučit žít a postupně poznávat, co vám pomáhá a co ne. Postupným zkoušením určitě přijdete na to, co je pro vás nejlepší.
Jaké jsou nejčastější příznaky histaminové intolerance?
Nejčastějšími příznaky histaminové intolerance jsou trávicí problémy jako nevolnost a bolesti břicha, kožní reakce včetně vyrážek a svědění, a respirační symptomy jako jsou výtok z nosu a kýchání. Často se také vyskytují bolesti hlavy nebo migrény a příznaky mohou zahrnovat i únavu. V závažnějších případech může dojít k srdečním rytmickým poruchám a změnám krevního tlaku.
Co jíst při histaminové intolerancí? Seznam potravin:
Při histaminové intoleranci se doporučuje konzumovat potraviny s nízkým obsahem histaminu, jako jsou čerstvé maso a ryby, vajíčka a většina mléčných výrobků. Vhodná je také čerstvá zelenina (kromě avokáda, lilku a špenátu) a necitrusové ovoce. Bezpečné jsou i bezlepkové obiloviny jako rýže a quinoa, ale i i mléčné náhražky jako kokosové nebo mandlové mléko.
Co nejíst při histaminové intoleranci? Seznam potravin:
Fermentované potraviny jako jsou kysané zelí, kimchi, některé druhy sýra (např. čedar a parmazán), uzené maso a fermentované mléčné výrobky. Také byste měli omezit konzumování alkoholu, zejména vína a piva, ale i potravin jako jsou lilek, avokádo, špenát, citrusové plody a některé druhy ořechů a luštěnin.
Neléčená histaminova intolerance – co může způsobit?
Neléčená histaminová intolerance může vést k chronickým zdravotním problémům, jako jsou opakované zažívací potíže, kožní vyrážky, migrény a respirační problémy. Dlouhodobé ponechání tohoto stavu bez léčby může také zhoršit celkovou kvalitu života, způsobit nutriční nedostatky a zvýšit riziko vzniku zánětlivých onemocnění v těle.