Alergie jsou problém, který trápí v posledních letech čím dál víc lidí. Mezi jejich nejčastější, ale zdaleka ne nejhorší příznaky patří sezónní rýma, kýchání nebo slzení očí. Těžší než rozpoznat projevy alergie bývá ovšem odhalit jejich příčinu. Jak souvisí mikrobiom s alergiemi a jak se dá pomocí obnovení rovnováhy střevní mikroflóry na alergie vyzrát? To vše se dozvíte v tomto článku.
Co je to alergie a kde se vzala?
Alergie je reakce imunitního systému na kontakt s alergeny. Ty mohou být různé: prach, pyl,
ostré slunce, plísně, potraviny, domácí mazlíčci, léky…
1. Alergie na slunce
Těšili jste se na léto? V tomto období vystavujeme tělo slunečnímu záření víc než po zbytek roku, a proto se zejména na přelomu jara a léta zhruba u 20 % dospělé populace začne při pobytu na přímém slunci objevovat svědivé začervenání, malé pupínky a puchýřky. To jsou projevy tzv. letní světelné erupce neboli alergie na sluníčko. Obvykle je najdeme na místech, které bývají po zbytek roku zakryté vrstvou oblečení. Tato forma alergie trápí nejčastěji ženy ve věku 15–35 let. Patříte do této skupiny? Tak si dávejte pozor. Jakmile se vyrážka jednou objeví, má tendenci se každoročně vracet.
A proto je důležité kůži chránit.
- Naučte svou kůži vytvářet vlastní melanin, který ji přirozeně chrání. Postupně ji vystavujte zvyšujícím se dávkám slunečního záření. Každý den běžte na pár minut na sluníčko, postupně zvyšujte dávku až na 20–30 minut, víc už pro kůži není zdravé.
- V době od 12 do 16 hodin, kdy je sluneční záření nejsilnější, se vyhýbejte pobytu na přímém slunci.
- Při pobytu venku používejte širokospektrální opalovací krémy s vysokým SPF a UVA i UVB ochranou.
- Ochranný krém nanášejte alespoň každé dvě hodiny, častěji pak po pobytu ve vodě nebo při nadměrném pocení.
- Omezte spotřebu kosmetických produktů a léků, které by mohly podpořit vznik této alergie (parfémy, antibiotika nebo protizánětlivé krémy).
2. Alergie na domácí mazlíčky
Lidé trpící alergií na domácí mazlíčky samozřejmě nemůžou doma chovat zvíře, ale alergická reakce se u nich může dostavit i při náhodném kontaktu s cizím zvířetem nebo chovatelem. Pokud patříte mezi ty nešťastné, kteří alergií na domácí zvířata trpí, možná už se vám stalo, že jste s alergickým záchvatem odcházeli třeba z kina. Pokud na vašem sedadle předtím seděl pejskař, mohl na místě zanechat pár chlupů. Možná vás překvapí, že alergie na domácí mazlíčky nespočívá v reakci přímo na jejich srst. Alergenem bývají látky, které zvíře produkuje (například bílkoviny v kožním mazu, slinách, moči nebo kožních šupinkách). Když se zvíře myje, nanese svoje sliny na srst a ta se pak stává pro alergika dráždivou.
Alergie na domácí mazlíčky bývá často dědičná. Máte-li k ní v rodině sklony, dávejte pozor, aby malé děti minimálně do jednoho roku nepřišly do styku s alergeny, snadno u nich vznikne alergie, která se může rozvinout až v průduškové astma. Pokud alergií na zvířata trpí oba rodiče, je pravděpodobnost rozvoje alergie u potomka okolo 70 %.
3. Alergie na potraviny
Potravinové alergie už dávno nejsou vzácným onemocněním. V současné době nějakou jejich formou trpí kolem 4 % populace, z toho 3 % dospělých a 8 % dětí.
Potravinové alergie se mohou projevit, když potravinu sníte, vdechnete, ale i při kontaktu s kůží.
Symptomů je celá řada:
- 1) Na kůži se objevuje kopřivka, otok, atopický ekzém.
- 2) Časté jsou i trávicí obtíže (zvracení, průjem, bolesti břicha, koliky).
- 3) Pokud alergie zasáhne dýchací cesty, projevuje se rýmou, kašlem a dušností.
Odhalit potravinovou alergii je velice obtížné, protože se její projevy podobají jiným chorobám. Pro určení diagnózy se obvykle postupuje tak, že se předpokládaný alergen na nějakou dobu vyřadí ze stravy a sleduje se reakce po vysazení a pak po opětovném nasazení. Ale ani výsledky této metody nejsou úplně jednoznačné.
Časté příčiny potravinových alergií:
Genetická predispozice
Alergie na potraviny se může dědit. Pokud alergií trpí jeden z rodičů, je asi 40% pravděpodobnost, že dítě alergii zdědí. Pokud stejnou alergií trpí oba rodiče, zdědí ji potomek s přibližně 70% pravděpodobností.
Poruchy trávení
Aby potrava plnila svůj účel a dodávala organismu živiny a energii, musí se zcela rozložit na molekuly. Pokud některá část trávicího procesu nefunguje správně, dostává se do střev nedostatečně strávená potrava, kterou imunitní systém vyhodnotí jako škodlivou a zareaguje na ni alergií. Stalo se vám to někdy? Při jednorázových potížích se nic neděje, pokud by se ale problémy opakovaly, je na místě vyhledat lékaře.
Narušený imunitní systém střeva
Buňky imunitního systému najdeme v celém těle, ale nejvíce jich je právě ve střevě. Pokud střevní imunitní systém reaguje na některé potraviny přehnaně, dochází ke vzniku potravinové alergie. Co děláte pro zdraví svých střev?
Bakteriální nerovnováha střeva
Už tolikrát zmiňovaná rovnováha v zastoupení střevních bakterií je pro zdraví a trávení zcela zásadní. Díky ní dochází k regulaci střevního imunitního systému, aby byla potrava považována za neškodnou. Jestliže je ale tato rovnováha dlouhodobě narušena, může se projevit jako potravinová alergie.
Mezi nejčastější potravinové alergie patří:
Alergie na bílkoviny kravského mléka
I když se mléko obecně považuje za základ zdravé dětské stravy, některým dětem nedělá vůbec dobře. Alergie na bílkoviny kravského mléka obvykle vzniká v prvním roce života, ale většinou netrvá celý život. Poznáte ji podle řídké stolice, zvracení, kolik a ublinkávání. Diagnózu potvrzuje lékař na základě eliminační diety. Ta probíhá tak, že se mléko vyřadí ze stravy, pokud problémy zmizí a vrátí se po opětovném zařazení mléka do jídelníčku, považuje se alergie za potvrzenou. Hlavní riziko této alergie spočívá v tom, že na ni zhruba v polovině případů navazují další alergie.
Alergie na vaječné bílkoviny
Pokud máte tuto alergii, musíte se vyvarovat všech drůbežích vajec. Pečlivě kontrolujte složení výrobků, protože vejce bývají součástí různých potravin, a dokonce se objevují i v některých očkovacích látkách. Alergie na vaječné bílkoviny, podobně jako alergie na bílkovinu kravského mléka, zvyšuje pravděpodobnost, že se u postižených rozvinou také další alergie.
Alergie na lepek
S alergií na lepek, který v sobě má pšenice, ječmen, žito nebo oves, se setkáváme čím dál častěji. Jedná se o poruchu, která zásadním způsobem omezuje naše životy, protože obiloviny s lepkem bývají součástí naprosté většiny potravinářských výrobků. Více pozornosti budeme alergii na lepek věnovat v samostatném článku.
Histaminová intolerance
O projevech přecitlivělosti na potraviny s vysokým obsahem histaminu se dočtete v jednom z našich starších článků.
Závěr
Alergie zasahují do našich životů čím dál častěji. Medicína zatím nezná jednoznačný způsob, jak jejich vzniku předejít. Přesto je možné vysledovat faktory, který jejich rozvoj ovlivňují. Změnit genetické předpoklady nezvládnete, ale zdraví svého imunitního systému a střev můžete podpořit každý den. Pokud patříte k většině, která zatím alergiemi netrpí, pečujte o střeva volbou vhodných probiotik.
Alergiím je lépe předcházet než je léčit. Pro alergiky existují samozřejmě různá léčiva, jako jsou antihistaminika, kortikosteroidy a kromony, důležité je také vyhýbat se spouštěčům alergie. I u rozvinutých alergií má ale význam hledat cesty, jak alergii zmírnit posílením imunitního systému. Skvělou volbou je rozhodně obnovení rovnováhy bakterií ve střevech, protože nerovnováha mikrobiomu je jedním z důvodů vzniku alergií.
Potýkáte se s alergiemi a chcete vědět, jestli by probiotika Symprove přinesla úlevu i vám? Napište nám na info@symprove.cza navrhneme pro vás vhodné řešení.
Zdroje:
- https://www.benu.cz/jak-se-zbavit-alergie#toc-nejcastejsi-projevy-alergie
- https://www.laroche-posay.cz/clanek/Červená-svědivá-vyrážka-po-sluněn%C3%AD-Možná-máte-slunečn%C3%AD-alergii/a35242.aspx?stepid=860&gclid=Cj0KCQjwoub3BRC6ARIsABGhnyamT6D8-j5hjB22JGDOXjWaKJ_qhCABRsdN7-m0TzGzM1Ydg-oy9oIaAnd1EALw_wcB
- https://www.ulekare.cz/nemoci-vysetreni/alergie-na-zvirata
- https://www.anamneza.cz/nemoc/Alergie-na-zvirata-17
- https://www.lekarnickekapky.cz/leky/aktuality/potravinova-alergie.html
- https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2016/05/07.pdf